2015. október 8., csütörtök

Krimmli vízezés - Krimmler Wasserfälle (Salzburg, Ausztria)

A 2013-as ausztriai nyaralást magunk között mindig tiroli nyaralásnak hívjuk (összefoglaló itt olvasható), pedig utazásunk egy részét Voralrbergben töltöttük, és egyik nap Salzburg tartományba is kiruccantunk.
Szállásunk ezen a kiránduláson még Schwendau településen volt, Zillertalban, innét azonban a Krimmli vízesés csupán 40 km-re van, ami igaz szerpentinút, de egy óra altt ott lehet lenni. Így pihenőnapnak az előző napi túrát követően úgy döntöttünk, megnézzük Ausztria legmagasabb vízesését. A Krimmli vízesés (Krimmler Wasserfälle, Krimml  http://www.wasserfaelle-krimml.at/) egyben Eurúpa legnagyobb vízesése is, 380 méteren át zúdul alá a víz benne. Három nagy lépcső van benne, a legfelső 1482 m magasságból indul, körülötte pedig 3000 m magas csúcsok tornyosulnak. A vízesés a Hohe Tauern Nemzeti Parkban van, ami szerintem Ausztria egyik leggyönyörűbb területe, több mint 300 3000 méter feletti csúcs található itt, köztük a Grossglockner is (a Grossglockner Hochalpenstrasse leírásom itt olvasható).

Krimmli vízesés távolról, az autóútról


Gyermekkoromban voltam már itt, de persze felnőtt fejjel minden más. Mivel nyár volt és jó idő is volt, rengetegen voltunk, de az osztrákoknál már megszokott módon természetesen hatalmas parkoló rendszer van kiépítve Krimml-ben és mindenhol kitáblázzák, merre kell a vízeséshez menni. A belépő 3 EUR, ami igazából nem vészes.
Cserébe a legtöbb turista csak a vízesés legaljára látogat el, vagy legfeljebb egy nagyon rövid szakaszon felsétálnak. Valahol meg is értem, mert mi sem 400 m szintemelkedést terveztünk erre a napra, a táv az picit több, mint 2 km, tehát gy jó kis kaptató vezet fel, amit azért nem mindenki tud így nagy hirtelenjében megtenni- Rengeteg kilátópont van menet közben és rengeteg szivárványt is láttunk. Mi kb.1,5 óra alatt tettük meg a felfelé vezető utat, de rengetegszer megálltunk és megettük a magunkkal hozott ebédet is.
Aki nem akar vagy tud gyalogolni, annak is van lehetősége feljutni a vízesés tetejére, ugyanis kisbuszokkal (persze térítés ellenében) felviszik a turistákat.








Kilátás a völgyre a vízesés tetejéről

A Krimmli vízesés tetején (1460 m)
Gyalogtúra útvonala
Autós útvonal

ADATOK:
Autós útvonal: Schwendau - Zell am Ziller - Gmünd - Krimml - Gmünd - Zell am Ziller - Schwendau
Táv autóval: 41 km egy irányba (kb 1 óra)

Gyalogtúra útvonala: Krimml (1080 m)- Krimmler Wasserfälle - Schettbrücke (1460 m) - Krimmler Wasserfälle - Krimml (1080 m)
Gyalogtúra távja: 4,7 km
Szintemelkedés: 380 m
Menetidő: kb. 2,5 óra oda-vissza
Pontos túraleírás térképpel itt található: http://www.bergfex.com/sommer/hochkrimml-gerlosplatte/touren/wandern/#/sommer/salzburg/touren/wanderung/57842,krimmler-wasserfaelle/

A kirándulás költsége:
3 EUR belépődíj / fő

Amit mi kihagytunk, de visszamennénk:
- kevesen indulnak továb, de gyönyörű túrautak lehetnek a vízesés tetejétől kiindulva.Az egyik ezek közül ami a Richterhüttéhez vezet, ide szívesen visszamennénk egy egész napos túrát tenni: http://www.outdooractive.com/de/wanderung/ferienregion-nationalpark-hohe-tauern/richterhuette-zustieg-von-krimml-ueber-das-krimmler-tauernhaus/10828123/#dmlb=0

Ezek a túrák indulnak a Krimml vízesés tetejétől:


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése