2015. október 4., vasárnap

Körtúra a Schlegeisspeichertől az Olperer Hüttén és a Friesenberghauson át (Tirol, Ausztria)

Így utólag visszagondolva a tiroli nyaralásunkra (összefoglaló itt olvasható), nehezen tudnám megmondani, melyik túra volt a kedvencem. Egész Tirol gyönyörű, így igazából bárhová megyünk, bármerre túrázunk, csak ámuldozni tudunk a táj szépségétől.
Ezt a túrát már nem is emlékszem pontosan, hogyan néztük ki. Talán a helyi tourist office-ban találtunk egy kis szóróanyagot az Olperer Hüttéről. Főhadiszállásunk ekkor épp Zillertal szívében, Mayrhofen és Zell am Ziller között egy kis településen, Schwendauban volt. Innét az autós térkép alapján már kinéztük a Schlegeisspeicher víztározót. Ide is fizetús autóút vezet, a Schlegeis Alpenstraße, ami május közepétől október végéig van niytva. Az út maga 13 km hosszú, és 1000 m magasságból 1800 m-re visz fel, van benne kanyar bőven. Anno nem emlékszem, mennyibe került a díj, most, 2015-ben 12 EUR autónként az interneten (bővebb információk az útról és a díjakról itt: http://www.verbund.com/tm/de/schlegeis-alpenstrasse) A Schlegeisspeicher víztározó a Zillertali vízierőművek legnagyobb víztározó tava, 1782 m magasságban fekszik.

A víztározót legelőször az autóútról látjuk meg, már ekkor sejthetjük, hogy egyrészt szép nagy tározóról van szó, másrészt nem lesz épp csúnya látvány. :)


Parkoló a tó völgy felőli részén több helyen is van. Az egyik rögtön a legelején, itt végigsétálhatunk a tározót lezáró betonfalon is.


Mi autóval végül a távolabbi végében álltunk meg a tónak, mivel itt volt a nagy parkoló és innét indult a túrautunk is.


Az ösvény meredeken halad fölfelé, hisz az Olperer Hütte csaknem 600 méterrel magasabban fekszik a tónál, az út pedig csak 2,5 km felfelé. Viszont ahogy haladunk felfelé, egyre szebb panoráma tárul a szemünk elé. Az út hol köves, hol füves, könnyen járható, néhol padokkal, amik kellemes pihenési lehetőséget kínálnak.




A térképen megrajzolt útvonalon látszik, hogy van egy rövidke szakasz, ahol nagyjából egy szinten haladunk. Itt gyakorlatilag egy mindenütt patakokkal átszőtt kis lankásabb rétet kell átszelni, gyönyörű látvány.




Innét már elég közel van maga a hütte, csak egy utolsó rövid szakaszon kell felkapaszkodnunk.





Az Olperer Hütte (http://www.olpererhuette.de/) 2389 m magasan fekszik, nem olyan régen, 2006-ban teljeskörűen felújították, így ma ez egy igazi luxushütte. Nem véletlenül annyira közkedvelt kirándulóhely. A kilátás a víztározóra, és a fölötte tornyosuló 3000-es hegycsúcsokra egyszerűen lenyűgöző. A hütte egyébként a Tuxi-Alpok (Tuxer Alps) legmagasabb csúcsa alatt fekszik, az Olperer (3467 m) alatt fekszik, innét lehet erre a csúcsra is feltúrázni. Valamint (ahogy majd később látni is fogjuk), közvetlenül a Hintertuxi Gleccser (Hintertuxer Gletscher http://www.hintertuxergletscher.at) és sípálya komplexum alatt járunk itt.

Olperer Hütte (2389 m)


Mi itt csak egy frissítő kávét ittunk, ugyanis a hütte falán egy térképet tanulmányozva felfedeztük, hogy a Friesenberghaushoz továbbhaladva egy szép kis körtúrát tudnánk tenni.

Bár ez közvetlenül a hüttétől még nem látszik, de ha valaki csak idáig tervezte a túráját, akkor is mindenképpen induljon el egy rövid szakaszon a Friesenberghaus irányába. Meglepetésünkre ugyanis itt egy látványos függőhíd került utunkba, a hütte mögött ugyanis egy nagyobb patak zubog lefelé, így nyár derekán már nem volt benne olyan sok víz, de a biztonságos átkeléshez kell a híd. Fantasztikus fotókat készíthetünk itt. :)


Kilátás a függőhídról


Picit csaltunk a fotózással ;)
Innét kezdve az út nagyjából vízszintesen, enyhén emelkedve halad. Túránk legmagasabb pontja végül 2600 méter fülé visz, innét kell majd később meredeken leereszkedni a Friesenberghaushoz. A táj is változik ezen a szakaszon már, egyre inkább kezd magashegyi túrázáshoz hasonlítani, a növényzet egyre kevesebb, helyenként teljesen eltűnik és bizonyos szakaszokon szikladarabokon ugrándozva kell haladni. Egyre több helyen találunk havat is, sok helyen a hó alatt patak dübörög lefelé. Viszonylag hamar meglátjuk a Hintertuxer Gletscher 3245 m magas csúcsra vezető felvonót is.




Hintertuxer Gletscher

Hintertuxer Gletscher



És végre megpillantottuk a Friesenberghaust

Friesenberghaus (2477 m) és Friesenbergsee (2444 m)



Itt már nagyjából túránk legmagasabb pontján jártunk, kb 2600 m magasságban és egy elágazást követően meredeken leereszkedtünk a Friesenberghaushoz.





Csak a méretek miatt, jobbra a parton álldogál pár turista







A Friesenberghaus (http://www.friesenberghaus.com/) 2498 m magasan van, nem annyira felszerelt, mint az Olperer Hütte, de ez is szépen fel lett újítva, élmény itt megpihenni.

Friesenberghaus  (2498 m)

Kilátás a hüttétől északnyugati irányba

Kilátás a hüttétől déli irányba
Utunk innét már végig lefelé halad, de mivel másik völgyben ereszkedünk le, ismét csodás látványban van részünk végig.









A terep itt végig köves, ha valakinek gyengébb a bokája, akkor eddigre már valószínűleg érezni fogja. :) Még egy nevezetes pontja van az útnak, a Friesenbergalm, ez egy kis völgy, elég lápos, így itt több helyen deszkák vannak kirakva az áthaladáshoz.

Friesenbergalm

Ezután, ahogy közeledünk vissza a víztározóhoz, pár kisebb-nagyobb patakon kell átkelni.






Mi ugyan nem ejtettük útba, de ebbe a túrába végállomás gyanánt be lehet iktatni egy hüttét, a Dominikushütte-t (http://www.dominikushuette.at/), ami már egészen lent, a víztározó mellett van. Mi ezt kihagytuk, és csak visszasétáltunk az autóhoz.



Schlegeisspeicher

Túraútvonal
Forrás: http://www.almenrausch.at/touren/wanderungen/tour/friesenberghaus-olpererhuette-rundwanderung2216.html
Autós útvonal a Schlegeisspeciherhez

ADATOK:
Útvonal: Schegeisspeicher (1793 m) - Olperes Hütte (2388 m) - Friesenberghaus (2477 m) - Friesenbergalm (2036 m) - Schlegeisspeicher (1793 m)
Táv: kb. 12,5 km
Szintemelkedés: kb. 900 m
Menetidő: tiszta menetidő kb. 5,5 óra, kényelmes megállókkal 7 óra

A túra részletes leírása, szintrajzzal, térképpel:
http://www.bergfex.at/sommer/tirol/touren/wanderung/3021,schlegeis-stausee-olperer-huette/#/sommer/tirol/touren/wanderung/57712,friesenberghaus-zustieg-vom-schlegeisspeicher-ueber-die-friesenbergalm-und-das-lapenkar/

Autós útvonal: Schwendau - Mayrhofen - Finkenberg - Ginzling - Schlegeisspecher - Ginzling - Finkenberg - Mayrhofen - Schwendau
Táv autóval: kb. 55 km oda-vissza

A kirándulás költsége:
- 12 EUR útdíj/autó

Amit mi kihagytunk, de visszamennénk:
- Ez a túra így volt csodaszép, ahogy volt. De persze a környéken bármerre érdemes kirándulni :) Az út egy szakasza egyébként a Tiroler Höhenweg (http://www.tiroler-hoehenweg.info/de/home.html) része
- Ha valaki nem akar nagy túrát tenni, akkor is érdemes ellátogatni ide, hisz a víztározó magában is látnivaló, és szintemelkedés nélkül a partján is sétálgathatunk eleget. :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése