2015. október 24., szombat

Bakancslista mínusz 1 - harmadik fejezet (vendégposzt)

Lima:
Nem szeretnek adatokkal terhelni sem Titeket sem magamat, de azert a legfontosabbakat megosztanam: Lima terulete 2500 km2, 43 keruletbol all, lakosainak szama: 10 millio. Bizony, bizony egy magyarorszagnyi ember eldegel itt.

Oszinten szolva, a varos csalodas volt szamomra. Igenytelenseg, szemethegyek, dudalo autok, ingerszegeny kornyezet. Vannak gazdag negyedek, amelyek szep hazakkal tarkitottak es a kornyezet is rendben van. Ilyen pl. A Miraflores vagy a Barranca. Ezeken a helyeken gyonyoru ingatlanok, rendezett kornyezet varja az odalatogatot. A haz arak ahhoz kepest, hogy 2kmrel odebb mi var, irrealisan magasak: 250 ezer USD korul vannak. Raadasul nem negyzetmeterben hatarozzak meg az arat, hanem a szobak szama alapjan. Ezert aztan falatnyi helyisegeket alakitanak ki az ingatlanokon belul.
A varos fotere, a Plaza Mayor igazan impozans, az elnoki palota, a limai szeksegyhaz, a fovaros polgarmesteri hivatala talalhato itt. Megneztuk az orsegvaltast a palota a helyi katona zenekara nagyon hangulatos zenet jatszott. A katedralist tobbszir eputettek ujja, tobbek kozott a foldrenges okozta karok miatt is.



Az ocean koruli teruletet most fejlesztik, ez a San Miguel negyed. Azt gondoltam volna, ez lesz a legszebb resz, talan hamarosan azza is valik, de most meg igen sok itt a tennivalo. Csak egy pelda arra, mennyire nem volt ez frekventalt terulet: Itt mukodik pl. a fiatalkoruak bortone is. A Barranco negyedben lenyugozott a szerelmesek parkja, valamint a sohajok hidja koruli terulet. Ez az igazi turista paradicsom, oceannal, hangulatos kavezokkal, kivansagokat teljesito hiddal. Jo lett volna beulni egy kavezoba, de sajna ere mar nem jutott ido.
A helyi plaza szinten az ocean partjara epult. Rengeteg etterem talalhato itt, amelyek termesztesen mind ugy rendezkedtek be, higy nagyszeru kilatasuk legyen az oceanra. 17 en itt vacsiztunk, s legnagyobb meglepetesemre, utitarsaim felkoszintottek szulinapomon - nagyon jol esett, hogy gondoltak ram :)




Lima egyebkent az ocean es az Andok kozott terul el, sivatagi terulet. Mar az inkak koraban is voltak itt telepulesek, errol tobb emlek maradt fenn. A hegyvideki resz nyomornegyedekkel zsufilt. Egy rozoga turista busz vutt minket fel a dom tetore, a mai napig sem ertem, hogyan jutottunk fel vele, de lenyeg, hogy sikerult. Utkozben jott a dobbenet: brazil favellakat megszegyenito, indiai varosakat kenterbevero nyomornegyedek. Ja es meg a Hos utca is elbujhat :)





Ezek a negyedek anno illegalis foldfoglalas reven jottek lettek letre. Terrorizmus, haboruk elol menekultek emberek telepultek ide. Levertek a satraikat, vagy korbekeritettek egy egy teruletet es onnantol kezdve ott elnek, persze ha ezt eletnek lehet nevezni.... Nagyon elszomorito es elgondolkodtato, hogy mennyit kolt ez a vilag joleti eszkozok es foleg fegyverek fejlesztesere, s szamos helyen emberek meltatlan korulmenyek kozott elnek. Most nem kezdenek szociologiai eszmefuttatasba, biztosan, ok is tehetnenek azert, hogy ez maskent legyen, de azt mondom... Nem iteljunk... Foleg ne iteljunk addig, amig csak a latvany es nem a konkret hatter ismerete vezet.

Voltunk piacon is Limaban. Hat ez csudi jo volt. Fantasztikus gyumolcsok, halak garmadaval, orias csigak, mindenfele husok es nyuzsgos mindenfele. A zoldsegeket gyonyoruen felaprozva, elor becsomagokva is kinaljak, sot panirozott hust is vehet a haziasszony.
Itt ettuk, igen a piacon, es koszonom jol vagyok :) allitolag az indianok egyik nemzeti eledelet. Fozobanant megpiritottak olajon, es toportyuvel osszekevertek, miutan jol osszetortek. Ebbol gombocot formaztak es olajon ujra kisutittek. Na ez volt a koret, ehhez jott, sult kolbi, olyan mint a lecsokolbasz es valamilyen sult serteshus meg. Savanyusagot is kaptunk, krumpli, hagyma, csipos paprika, aprora szelve, citromleben.

Felkerestuk meg a fegyver es arany muzeumot. Mindenfele korbol valo fegyverek megtalalhatoak itt, oszinten szolva, nekem azon kivul, hogy szepen kidolgozott a markolatuk, sokat nem igazan mondtak :)
Az arany muzeum mar erdekesebb vokt,megy szokenek... Inka korbol szarmazo, arany edenyek, temetkezesi ekszerek, diszek voktak lathatok, sit par mumia is elfert meg itt :) kezzel festett, szinten inka korbol szarmazo edenyt is lathattunk, fantasztikus allapotban megmaradtak.

Ennyit Limarol, sajnalom, ha megbantok valakit, akinek ez a varos a szive csucske, de kerlek tekintsetek ezt ugy, mint egy szubjektiv velemenyt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése