2015. október 28., szerda

Bakancslista mínusz 1 - hatodik fejezet (vendégposzt)

Cusco

Lima utan igazi feludules volt Cuscoba, a hajdani inka fovarosba erkezni. Az Unesco vilagorokseg reszekent is szamon tartott varos elnevezese, azt jelenti, a vilag koldoke. Hangulatos varos, vidam hippikkel es kevesbe vidam indianokkal. A magassagi levego problemajaval itt szembesultunk eloszor, ez a varoska ugyanis 3400 meter fole epult. Amikor kiszalltam a repulobol, ereztem, hogy bizony szedulok es a labam is remeg picit. A szallasra erve azonnal koka teat kezdtunk szurcsolgetni es lass csodat segitett. Masnap aztan mar kutya bajom sem volt.
Cusco picit Szentendrere emlekeztet...egy resze dombtetore epult, szamos szuk, de annal hangulatosabb utca szegelyezi. Az also teruleten talalhato a foter, a Plaza de Armas ket gyonyoru katedralissal, ez mar a spanyol hoditast koveto idoszakban epult (1533)






Szamos turista latogatja a varost, hiszen ez a kiindulopontja a Machu Picchu, illetve az Inkaosveny turanak.

Cusco egyutt lelegzik a turistakkal. Az utcacskak telis tele vannak pici boltokkal, kavezokkal, ettermekkel. Mi is találtunk egy hangulatos kis helyet, amit a helyiek uzemeltettek. Bebi alpakkabol, csirkebol, marhabol keszult etelek mellett a pizza is megtalahato volt az etlapon. Utobbit nagy bubos kemenceben sutottek. Kedvesek es vendegszeretoek voltak, tul azon, hogy jol is foztek :)


Dombtetore epult panzioban laktunk, tekervenyes, de annal szebb belso kerttel. Mindenhol viragok, es egyeb novenyek tettek hangulatosabba a helyet. A szobahoz pici erkely tartozott, jol esett reggelenete kiulni a napsutesbe blogot irni :)

Sajnos Cuscoi tartozkodasunkat bearnyalta az ebben az idoszakban zajlo sztrajk, amelyrol korabban FB-n irtam. Muzeumok, templomok zarva voltak, igy sajnos a naptemplom romjait sem tudtuk felkeresni. Raadasul az utlezarasok kiatt nem tudtunk a tervezett idoben elindulni a varadbol, igy az inkavolgy latvanyoassagai, a Moray teraszok, a Maras soleparlo medencei kimaradtak a latnivalok kozul.

Az egyetlen cel az volt, hogy a Machu Picchura eljussunk. Ahogy azt korabban megirtam, ez sikerult is, de Viktor, az ut szervezoje nelkul nem ment volna. Minden kovet megmozgatott es minden eszkozt bevetett, hogy vegul felkeruljunk arra a vonatra, amely elvitt a varva vart csucsokra.



Cusco ennek ellenere nagyon szep emlek marad, egy ude szinfolt a perui varosok soraban.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése