2014. május 14., szerda

Autós kirándulás a Vrsic hágón át az Isonzó (Soca) völgyébe (Szlovénia)

Szlovéniai nyaralásunk második napján ragyogó idő ígérkezett, így úgy döntöttünk, hogy nem kockáztatunk, rögtön egy látványos kirándulásnak indulunk neki. Mivel ekkor még fáradtak voltunk, ezért az autós kirándulásra szavaztunk a méltán híres Vrsic hágón keresztül az Isonzó (Soca) völgyébe.

Szállásunk Bledben volt, innét indulva először autópályán, majd főúton haladtunk a kb. 40 km távolságban lévő Kranjska Gora városkába, ami híres üdülőhely és síterep Szlovéniában. Természetesen innét kiindulva is lenne hová kirándulni gyalogosan, mi azonban csak áthaladtunk rajta.
A cél ugyanis a híres Vrsic hágó volt. Eredetileg mi magunk sem tudtunk, milyen távolságig akarunk haladni a hágó túloldalán, a táj látványa vitt minket tovább és biztos vagyok benne, hogy még vissza is megyünk ide. :)

A Vrsic hágó Szlovénia legmagasabb hágója, melynek legmagasabb pontja 1611 m magasan fekszik. A hágót hadifoglyok építették az első világháború alatt, itt több emlékhely is található a hágó mentén, mi ezeknél nem álltunk meg. A hágóról bővebb információk a wikipédián találhatóak.

Az autóút keskeny, de szépen kiépített, de óvatosan lehet haladni, hisz rengeteg a biciklis is. Felfelé több helyen is vannak parkolók, mindenhonnét túrautak vezetnek a csúcsokra.

Megálló a Vrsic hágó elején
A hágó legmagasabb pontján nagy parkolót alakítottak ki, hogy aki kedvet érez, megmászhassa a közeli csúcsokat. Mi innét nem indultunk túrázni, hanem leereszkedtünk a hágó másik oldalán a Trenta völgyébe.

Vrsic, kilátás a hágó legmagasabb pontjáról (1611m)

Habár előzetesen nem terveztük, de a táblák iránymutatása szerint megálltunk az Isonzó (Soca) forrásánál. Először azt hittük, rossz irányba mentünk, mert egy egészen kis útra kellett letérni, de a sok parkoló autó meggyőzött minket róla, hogy jó helyen járunk.  Természetesen itt is egy hütte-féleség az, amit az iránymutatást adja: Koča Pri Izviru Soče. Az út az elején látszólag könnyű, ám a kezdeti könnyű séta félig-meddig hegymászásba vált át. A forráshoz vezető út legvégén a szikla oldalában kell haladni, ahol rögzített kapaszkodó segít a haladásban. Félősöknek minden esetre nem ajánlott. :) A forrás maga is meglepetés, nem csak az út. A szikla oldalában egy keskeny, ám annál mélyebb hasadék látható, amelybe felülről, a sziklából csepeg bele a víz. Persze a víz utánpótlása nem csak ebből a csepegésből jön, minden esetre érdekes látvány. Kicsit lejjebb egy kb. 10 méteres vízesés bukik alá, mi nem találtunk igazán jó helyet, ahonnét rálehet látni, de mondjuk kevés is volt a víz. A forrástól a völgyre és a tájra pedig gyönyörűen rálátni.

Út a Soca forrásához
Kilátás a Soca forrásához menet
Drótkötél segít az odajutásban
A Soca forrásának "bejáratánál"

A Soca forrása

A Soca forrásához tett kis kitérő után visszatérünk a főútvonalra, és itt is rögtön két láványosság fogad.Az egyik a Mlinarica szurdok, ami őszintén szólva nekem csalódás volt, mert többre számítottam. A tényleges szurdokba igazából nem lehet bemenni, csak a bejáratáig. Bár igaz, amikor mi voltunk, hatalmas volt a szárazság, itt is alig volt víz a patakban. A másik látványosság egy botanikus kert, de mi ezt sehogy sem találtuk meg. Igaz, a szurdokot is csak egy, az autóút mellett kitett tábla jelzi, az út szélén van csak parkolásra hely néhány autónak, tehát nem táblázták ki túlságosan. :)

A Mlinarica szurdokhoz vezető út
A Mlinarica szurdok (sajnos víz alig volt benne)
Ezt követően az autóút a bámulatosan kék folyómeder mellett halad. Itt megy a Soca trail névre hallgató túristaösvény is, amely a forrástól Trenta-ig halad 20 km hosszan. A folyót az út sok helyen hidakon keresztezi, igen látványos kirándulás lehet ez is, mi csak egy darabon sétáltunk itt. A Soca trail-ről itt található bővebb információ.


Soca trail
Soca
Soca, háttérben a Vrsic hágót körülvevő hegyek

Ami viszont meglepetés volt, és a túratérképen nem tűnt fel nekünk, az az ún. Soca Korita (szurdok), amit több helyen kis is tábláznak az út mentén, Soca falu környékén. Két része van, egymástól nem messze, egy keskeny szurdok, ahová időnként felülről nyerhetünk betekintést, ez a Mala korita, majd ezt követi a Velika korita, ami jóval szélesebb már. Sokan strandoltak itt, bár fürdeni csak a bátrabbak mertek, tekintve, hogy a víz még nyáron is jéghideg.

 A szurdokot követően van egy nagyobb leágazása az útnak déli irányban, ami a Lepena völgybe vezet be. Az út is gyönyörű, a völgy végéből kiindulva pedig túrautak vezetnek a környékre. Ami minket itt felcsigázott, az a Krnsko jezero festői tavacska, ami innét a legkönnyebben megközelíthető, a táblák 2,5 órás utat írtak.

Lepena völgye
Dom dr. Klementa Juga v Lepeni- innét már csak gyalogosan visz az út tovább

A Trenta völgyébe visszatérve továbbhaladtuk Bovec városáig. Itt felvonóval lehet felmenni a közeli csúcsokra, ahol a parkolóban lévő képek tanúsága szerint gyönyörű látvány fogad, de nekünk sajnos erre már nem volt aznap időnk. Egyébként is érdemes valószínűleg egy egész napot eltölteni itt is.
Bovec magasságában már kiszélesedik annyira a Soca, hogy ideális legyen raftingozóknak, így innét sok szervezett túra indul, ha valakit ez érdekel.

Boveci felvonó
Bovecnél mi visszafordultunk és indultunk viasza Bledbe. Az út oda-vissza kb. 200 km volt.

Bled-Bovec útvonal, kitérővel a Lepana völgybe
Amit mi kihagytunk, de visszamennénk:
Mindenképpen túráznánk a Lepena völgyéből kiindulva a Krnsko jezero-hoz, valamint a Bovec Kanin-nal felvonóznánk a hegyre és onnét tennénk túrákat. Egyébként Bovecből kiindulva is számos szurdokhoz és vízeséshez lehet kirándulni, érdemes lenne egyszer itt is eltölteni pár napot.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése