2016. október 4., kedd

Günster Wasserfall (Steiermark, Ausztria)

Mauterndorfban tölött ausztriai hoszú hétvégénk (összefoglaló itt olvasható) első napja alapvetően maga az utazás volt. Viszont tetünk egy kis kitérőt, nem sokkal célállomásunk előtt, Steiermark legnagyobb vízeséséhez, a Günster Wasserfallhoz. Területileg Murauhoz tartozik a vízesés, Krakau és Schröder települések között található, egy kis mellékúton. Megközelítést tekintve több verzió közül is választhatunk, az útvonaltervező Katsch an der Mur-nál mondja, hogy ágazzunk le, mi anno nem ezt az utat választottuk, mert eltévesztettük, de igazából mindegy is. Budapesttől egyébként 460 km-re található a vízesés, 5 órás autóúttal megközelíthető.

A Günster vízesés 65 m magas és bár különböző értékeket lehet találni a neten, de kb. 250 liter víz zúdul le rajta másodpercenként. Ahogy korábban írtam, a vízeséshez egy kisebb mellékúton lehet eljutni, és kavicsos földút vezet a parkolóhoz, ami nem túl nagy, de szerintem még főszezonban sincs itt óriási forgalom. A parkoló maga vendégház melllett található, mikor mi itt voltunk épp esett és még a náyri szezon sem indult be, így a Gasthof is zárva volt. Belépőjegy nincsen a vízeséshez.Közvetlenül a parkoló mellett folyik a Schröderbach patak, így nem kell keresgélnünk, merre menjünk a vízesés felé. A vízesés mentén végig szépen kiépített fa gyalogosút vezet, egészen a vízesés tetejéig, rajta keresztben egy látványos kis híddal.

A vízesés tetejénél a gyalogösvény megy még feljebb is, de mi itt visszafordultunk, mivel nem túrázni indultunk.  Azért a völgyre szép kilátás nyílt.Egy helyen az út két felé ágazik, az egyik közvetlenül a vízesés mellett halad felfelé, a másik ellentétes irányban kapaszkodik a hegyre. Ez utóbbin is érdemes végigmenni, ugyanis ennek az ösvénynek a mentén nyílik nagyon szép kilátás szemből az egész vízesésre. Az út maga pedig visszavisz ugyanúgy a patakpartra (persze vezet innét ösvény még tovább, a hegyekbe is, egészen pontosan a Trübeck 2367 m magas csúcsára - szintemelkedés kb. 1300 m).


Az egész program oda-vissza sokat fotózva nem vesz több időt igénybe mint egy óra. Mindenképpen érdemes itt beállni.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése