2015. szeptember 22., kedd

Stilluptal (Tirol, Ausztria)

Az Achensee mellett töltött pár napot követően új főhadiszállást kerestünk (a tiroli nyaralás összefoglalója itt olvasható). Ezt valahol Zillertalban, Mayrhofen környékén terveztük. Kicsit nehézkesen találtunk végül szállást, mivel a tourist office-ban nem nagyon tudtak segíteni, így végül azt a stratégiát követtük, hogy elkezdtünk becsengetni, ahol ki volt írva a házra, hogy Ferienwohnung. Így találtunk egy szép tágas apartmant egy meseszép kis alpesi faluban, Zell am Ziller és Mayrhofen között, Schwendauban.

Aznap, amikor a szállást kerestük és utaztunk, csak egy rövid, félnapos programot kerestünk, igazából valamilyen autós kirándulást. Az autós térképet elnézegetve bukkantunk rá a Stilluptal-ra. A Stilluptal a Stillup patak mentén haladó völgy tulajdonképpen, ahová egy kacskaringós szerpentinút vezet, egészen a Speicher Stillup-ig, azaz a víztározóig. A zillertali vizierőmű rendszer négy duzzasztott víztározóból áll, ezek egyike a Speicher Stillup. Az ide vezető autóút fizetős (Alpenstrasse Stilluptal), akkor ha jól emlékszem, 4 EUR volt, de most rákerestem a neten, és 7 EUR-t ír autónkén (bővebb infók itt). Az auótút a víztározóig vezet, 1100 m magasságra visz fel. Természetesen gyalogosan is megközelíthető, és sokan biciklivel jöttek ide (továbbra is minden tiszteletem az övék), de mi ugye most csak egy rövid sétát terveztünk maximum a csomagokkal teli autóval.
Így leparkoltunk a víztározónál, és innét indultunk el  tó mentén végig a völgyben, a Stillupperhaus-ig (www.stillupperhaus.at), ahol egy kávé, és egy süti mellett hallgattuk a (feltehetően tuladjonos) játékát egy hárfa-szerű hangszeren.


A völgy maga 17 km hosszú, mi persze csak az elején sétáltunk be, végig mindenfelé vízeséseket látunk, szembe pedig a 3000 m magas hegycsúcsok. Az ösvény gyakorlatilag végig a Stillupperhaus-ig aszfaltozott, tehát nem egy igazi túra élmény, de igazán szép sétaút, érdemes megtenni. Idáig az út a parkolótól kb. 4 km, tehát egy óra alatt bárki számára könnyen megtehető, hisz szintemelkedés sincsen benne.




Visszatekintés a Specher Stillap végéből a völgy bejárata felé

Fekete tehenek az út mellett





Stillupperhaus



A zillertali vizierőmű rendszere

Mayrhofenből Stilluptalba vezetú túristautak

ADATOK:
Útvonal: Speicher Stillup (1129 m) - Stillupperhaus (1192 m) - Speicher Stillup (1129 m)
Szintemelkedés: Táv: kb. 80 m
Menetidő: kb.2 óra

A kirándulás költsége: 
7 EUR útdíj

Amit mi kihagytunk, de visszamennénk:
Túrázni, természetesen. :)
- Gyönyörű látvány lehet beljebb sétálni a völgyben. A könnyebb túra, ha valaki a Grüne-Wand Hüttéig gyalogol, ez kb. 7-7,5 km távolság, a szintemelkedés még idáig is csak kb. 100-150 méter.
- Ha valaki bírja a nagyobb túrát, akkor mindenképpen Kasserel Hüttéig (http://www.kasselerhuette.de/) kell túrázni. A hütte 2178 m magasan van, a táv a parkolótól kb 11 km, szintemelkedés kb. 1100 m. Meseszél látvány lehet, egyszer még szeretnék ide visszamenni. Ahogy néztem a térképen, a Grüne-Wand Hüttétől kiindulva egy kisebb körtúrát lehet tenni a Kesserel Hütte útbaejtésével, én biztos ezt az útvonalat választanám. Túraleírást is találtam hozzá, a tótól Kasserel, oda-vissza 6 órás túrával: http://www.bergfex.at/sommer/tirol/touren/wanderung/5475,mayrhofen-stillup-stausee-kasseler-huette/ vagy http://www.outdooractive.com/de/bergtour/mayrhofen/kasseler-huette-2177-m-von-mayrhofen-bhf-ueber-gasthaus-wasserfall-und-grue/9645675/ Ez a hütte egyébként már a Berliner Höhenweg útján található, ha valaki esetleg többnapos túrát tervezne errefelé (http://www.dav-berlin.de/index.php/arbeitsgebiet-zillertal/berliner-hoehenweg

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése