2015. szeptember 3., csütörtök

Ostrog kolostor - Manastir Ostrog (Montenegró)

Eredetileg az volt a tervünk, hogy még 2-3 éjszakát a tengerparton töltünk, de mivel szállást örültünk, hogy egyáltalán találtunk 6 éjszakára, és a tömegből meg rettenetesen elegünk volt, így úgy döntöttünk, inkább felmegyünk északra, a Durmitor Nemzeti Parkba. És nem utolsó sorban vágytunk egy kicsit hűvösebb hőmérsékletre is. :)

Északra vezető utunk először ismét a Shkodrai-tóhoz vezetett. Igaz, már több szögből is láttuk a tavat, ennek ellenére még tartogatott meglepetést. A tó északi végén, Virpazartól indul a híd,ami átvezet Podgorica irányába.
Jellemző módon a hídon nincs gyalogos út, sőt, nyugati irányba még ott van a vasút is. Az egyetlen esély a kilátáshoz, ha a híd északi végén megállunk, átszaladunk az úttesten, majd átmegyünk a vasúti sínen és onnét sétálunk a parthoz. Nem épp biztonságos (főleg a helyi vezetési kultúra ismeretében), de a látvány nagyon szép. Persze amint megállunk, a hiénák itt is jönnek azonnal, hogy elvisznek csónakázni. :)








Innét még egy programot iktattunk be északra menet, méghozzá a híres sziklába vájt zarándokhelyet, az Ostrog monostort (Manastir Ostrog). Az odavezető út elég kanyargós, de most már van kétsávos út, így nem nehéz az odajutás,a régebbi úti leírásokban még lélekvesztő utat emlegetnek. A kilátás is pazar. Az út Podgorica után, Danilovgrad településnél ágazik le a monostor irányába.


A sziklafalban az Ostrog monostor

A kolostorta 17. században épült, és különlegessége, hogy az Ostrog-hegy 900 m magasan lévő sziklafalába építették. Híres zarándokhely, állítólag a keresztény világ harmadik leglátogatottabb célpontja. Építését csodának tartják, a mai napig nem tudják, hogyan is épült.
A monostornak van egy alsó és egy felső része. Gyakorlatilag mindkettő megközelíthető autóval, a kettő között egy lépcsősor vezet fel az erdőn át.





Ha belépünk a monostor kertjébe, a zarándokok szőnyegeken pihenik ki a fárasztó utat. Kicsit kínosan is éreztem magam, hogy mi csak oda lusta módon felkocsikáztunk. :) Az utolsó szakaszt mondjuk így is gyalogosan kell megtenni, de az persze teljesen más műfaj.






A belépés ingyenes, de mivel rengetegen vannak, nagy eséllyel sorba kell állni egy kicsit. A térd és a váll eltakarása előírás, bár sajnos sokan nem tartják be. Hivatalosan elvileg bent nem lehet fotózni, de mivel mindenki fotózott, így végül mi is készítettünk néhány képet.






Innét egyenesen tovább haladtunk a szállásunkra, Motički Gaj településre, ami a Durmitor központjának számító Žabljaktól csak néhány km-re van. Az út végig nagyon látványos, de gyakorlatilag végig szerpentin út, errefelé nem sok sík terület van. És vigyázni kell a rendőrökkel is, a dombok között könnyen elbújnak és mire észrevennénk, már rég be is mértek. Ráadásul bosszantó sebességkorlátozás van mindenhol.


ADATOK:

Útvonal autóval: Petrovac - Virpazar - Podgorica - Danilovgad - Manastir Ostrog - Nikšić - Motički Gaj
Megtett táv: kb. 200 km 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése