2016. április 21., csütörtök

Nyaralás Starigrad-Paklenica környékén (összefoglaló)

2013-ban döntöttünk először úgy, hogy egy tavaszi hosszú hétvégét Horvátországban töltünk a tengerparton. Mit is mondhatnék? Elvarázsolt minket. Nyáron is szeretünk a horvát tengerparton pihenni, de tavasszal különös bája van. Turista még csak elvétve akad, a természet ébredezik, és a már ekkor is általában napsütéses, jó idő ideális kiránduláshoz. Ha nem csupán a tengerpartra vágyunk és a strandolásra, érdemes ezt az időszakot választani szerintem, sokkal ideálisabb, mint nyáron. Persze, fürdeni még nem lehet a tengerben - ebből a szempontból a kora őszi utazás még jobb lehet, de mikor az embernek már elege van a télből, a hidegből, akkor nincs jobb, mint a tengerparton élvezni az első meleg napsütéses napokat. Szerintem legalábbis. :)

Az első alkalommal egy négy napos hosszú hétvégét töltöttünk Horvátországban április végén. Épp ezért nem akartunk túl messzire utazni, hát úgy döntöttünk, hogy arrafelé keresünk szállást, ahol az autópálya először eléri a tengerpartot. Így esett a választásunk Starigradra, pontosabban Starigrad-Paklenicara. Mivel én épp ez előtt az utazás előtt kerültem új állásba, és az Uram is sokat dolgozott, nagyon nem készültünk fel előre az utazásra, így meglepetésként ért minket a nyaralás során, hogy igazi gyöngyszem ez a vidék Horvátországon belül. Starigrad ugyanis a Zadar térségében, a Velebit-hegység lábánál fekszik, egyben a Paklenica Nemzeti Park "kapuja".  Az biztos, hogy mi nem véletlenül szerettünk bele azonnal, hisz a tengerpart mögött magasodó sziklás, vadregényes hegység lenyűgözően szép. A terület egyébként híres hegymászó paradicsom is.

Horvátországi utazásainkkor ritkán foglalunk előre szállást, általában a helyi tourist office közreműködésével keresünk apartmant. Ezúttal is így tettünk, azonban azt kell mondanom, tévedtünk. Szezonon kívül voltuk, az iroda zárva volt, és az apartmanházak többsége is. Csak néhány egészen kis apartmanokat kínáló, nagyobb apartmanház működött. Gyalog indultunk el szállást keresni, és mindenhol, ahol láttuk kitéve az apartman táblát, és szimpatikusnak tűnt a ház, oda becsöngettünk, vagy megszólítottuk a teraszon, kertben tevékenykedő tulajokat. A legtöbb esetben azt a választ kaptuk, hogy még nincsenek kinyitva, nincs még kitakarítva az apartman stb. Végül már majdnem feladtuk, mikor találtunk egy idős hölgyet, aki azon a hétvégén már nekilátott a kiadó apartmanok takarításának és így kaptunk egy hatalmas, erkélyes, tengerre néző apartmant potom áron. Egyetlen hátránya volt, amivel nem terveztünk: nappal ugyan a napsütés miatt kellemes meleg volt már, de éjjel bizony nagyon lehűlt a levegő, és a horvát szállásokon bizony nincsen fűtés. Mivel pedig nyári nyitvatartásra vannak berendezkedve, még pokróc sem. Alig győztük magunkra szedni a ruháinkat éjjel. Így mindenképpen javaslom, ha valaki ilyen korán vág neki Horvátországnak, és nem épp luxusszállást keres, hanem az olcsóbb kategóriásat, akkor ezzel azért számoljon. :)

Starigrad Paklenica (kilátása szállásunk teraszáról)

Starigradot, illetve a Starigradi Riviérát két irányból lehet megközelíteni. Az egyszerűbb és gyorsabb az autópálya felől, az M7-esen majd az E71-esen, így az út kevesebb, mint 5,5 óra (610 km). Ez gyakorlatilag végig autóplya, Jasenic-nél kell lejönni róla és onnét már csak pár km és Starigradban találjuk magunkat.
Ha látványosabb útra vágyunk, akkor végigautókázhatunk a tengerparton is, Senj felől. Így az út az útvonaltervező szerint 6,5 óra, (614 km) ami látszólag csak egy órával több, de szerintem ezen a szakaszon ennél lassabban lehet halani, tehát inkább 7 órás autóúttal számolnék. HOgy megéri-e erre kerülni? Az attuól függ. Ha ezt a napot is kirándulásnak számoljuk, több megállóval Senjben, Karlobagban például, akkor nagyon szép utunk lehet. VIszont itt vezetni fárasztó. Az autópályáról a Senjbe vezető út szerpentinút egy szakaszon, és a tenegerparti út is úgy kanyarog, ahogy a partszakasz. Szemben viszont Pag sziget hosszú vonulata kísér minket, de ezt leszámítva nincs túl sok látványban részünk. A viszonylag meredek, sziklás partszakaszon kevés  falu és a strand is. De legalább egy szakaszon mindenképpen érdemes erre autókázni, mi ezt az utolsó nap, hazafelé tettük meg.


Mivel az első nap gyakorlatilag az utazással és a szálláskereséssel telt, így 3 napunk maradt kirándulni.
Az egyes kirándulások leírásai ismét külön blogbejegyzésekben szerepelnek:

1. nap: utazás, szálláskeresés Starigrad Paklenicaban
2. nap: autós kirándulás Novigrad, Zadar, Nin városokba
3. nap: kisebb túra a Paklenica Nemzeti Parkban, a Paklenic-völgyben
4. nap: Karlobag, hazaút a Velebit-hegységen keresztül 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése