2015. augusztus 18., kedd

Autós kirándulás a Kotori-öbölben: Herceg Novi, Perast (Montenegró)

És akkor kezdjük is az első, Montenegróban (az összefoglaló itt olvasható) tett kirándulásunkkal, méghozzá a Kotori-öbölbe.
A Kotori-öblöt Horvátország felől közelítettük meg. Egy apró jótanács azoknak, akik szintén ebből az irányból tervezik az ide utat: ne a főútvonalon (8-as út) lévő határátkelőnél lépjük át a határt, hanem a délebbi, kis határátkelőn. Ez hivatalosan a helyieknek van fenntartva, ettől függetlenül mi több alkalommal is gond nélkül azonnal átjutottunk, míg a nagy határállomásnál állítólag hosszú sorok szoktak állni.
Arról nem is beszélve, hogy így gyakorlatilag a Kotori-öböl bejáratánál haladunk el, s csodás kilátás nyílik mind az öbölre, mind Herceg Novira.

Kilátár az autóútról Herceg Novira

A Kotori-öblöt egyébként a legdélebben fekvő európai fjordként is emlegetik, ami nem teljesen helytálló, mivel nem gleccser, hanem folyó vájta ki. Két öbölből áll, az elülső a szélesebb, a hegyek sem oyan magasak a partján, de ez is gyönyörű, élmény autókázni a partján. Az igazán mesébe illő azonban a belső öböl, a hatalmas hegyekkel körülölelve. Ha nem tudnánk, hogy ez tenger, és hogy a tengerparton vagyunk, könnyen nézhetnénk inkább hegyi tónak, bár igaz, annál jobban hullámzik.
De térjünk vissza a Kotori-öböl "bejáratához". Az első település itt Herceg Novi, ami a környező falvakkal gyakorlatilag összenőtt. Zsúfolt nyaralóhely, az emberektől alig lehet lépni, vagy autóval közlekedni. A városnak egyébként nincs túl sok és túl nagy strandja, azonban mellette Igalo már jóval nagyobb és sokkal inkább gyerekbarát parttal büszkélkedhet, és ahogy elnéztük az útról, sokáig be is lehet sétálni a vízbe, ami itt azért ritkaság. Nem véletlen a nagy tömeg persze.
A város maga nem egy szépség, viszont van egy nagyon bájos óvárosa és egy régi erődje, ahonnét nagyon szép kilátás nyílik az öbölre és a városra is. Az óvárost amúgy olyan 1,5 óra alatt meg lehet nézni, szerintünk egy egész napos programot biztos nem tesz ki, de érdemes itt megállót tartani.

Herceg Novi óváros


az óváros látnivalói

Kilátás az erődből a hegyekre

Kilátás a tengerre és a Kotori-öböl bejáratára


Az erdőbe 2 EUR fejenként a belépő, amit persze az ember könnyedén kifizet. A csalafintaság a dologban, hogy az erődtől leljebb van egy bástyaféleség is, ahol szintén ugyanennyi belépő díjat szednek, de a kilátásért megéri, innét ugyanis rálátni a kikötőre. Montenegró nagy vízilabda rajongó nemzet, de azért az még minket is meglepett, hogy a kikötő közepére felépítettek egy óriási medencét, ahol épp akkor is edzés volt, mikor mi ott jártunk.

Kilátás a bástyáról

Strand a várfal tövében

Mi innét autókáztunk tovább az északi parton végig, egészen Perastig. Így áthaladtunk az öböl legkeskenyebb részén, ahol a "szoros" mindösszesen 300 m széles. A legvégén, mikor kinyílik a belső öböl, elénk tárulnak a magas hegyek is, szemben pedig Perast falucska. Itt találunk egy autós megálló is, hogy lehessen fényképezni.

Szemben Perast falucska

Kilátás déli iránya, Kotor felé, csak a párától nem sokat látni sajnos :(

Mi ettől a megállótól egyenesen Perastig hajtottunk, de ha valakinek van kedve, megállhat Risan településen, itt ókori mozaikokat lehet megnézni. Perast viszont egy igazi gyönygszem. Egyetlen kis utcából áll, ami a tenger mentén a parton húzódik (épp ezért itt nincsenek kalsszikus értelemben vett strandok, csak néhány lebetonozott fekvőhely). Ide autóval nem lehet behajtani, 2 EUR-ért lehet ott hagyni az autót a falu bejáratánál. A "korzón" persze éttermek, kisebb csónakkikötök. Úton-útfélen ajánlgatják, hogy fejenként 5 EUR-ért (remélem, jól emlékszem, mert így utólag kicsit kevésnek tűnik) kivisznek hajóval a két kis szigetre, amik a településsel szemben találhatóak. Az egyik szigeten egy barokk kis templom áll. Mi ezt kihagytuk, bár így utólag visszagondolva biztos szép lett volna a kilátás a csónakból, Perast fölött ugyanis 800 m magas gerinc húzódik, csak annyira párás volt a levegő, hogy úgy éreztük akkor, nem érné meg vízre szállni.








Perastból mi végül nem mentünk tovább aznap Kotor irányába, a hatalmas hőség teljesen kifárasztott minket, így elindultunk visszafelé. Mivel Molunat faluba tartottunk a kis határátkelőn át, úgy döntöttünk, még megnézzük a horvát oldalon a Park Prevlaka névre hallgató (és több helyen kitáblázott) erődöt.
Sajnos az erőd nagyon nincs jó állapotban, igazából turista is csak nagyon kevés látogatja, aki véletlenül odavetődik. Pedig szép a kilátás. Az erőd falán még mindig látni a lövedéknyomokat.

Park Prevlaka



Kilátás a Kotori-öböl irányába


Útvonal

ADATOK:

Autós útvonal: Molunat - Herceg Novi - Perast - Herceg Novi - Park Prevlaka - Molunat
Megtett táv: 113 km, tiszta menetidő kb. 3 óra

A kirándulás költsége:
- 2 EUR erőd belépő / fő
- 2 EUR bástya belép / fő
- 2 EUR parkolás perast / autó

Amit mi kihagytunk, de visszamennénk:
- csónakkal kihajózni a Perasttal szembeni két kis szigetre

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése