2015. december 16., szerda

Hintertux Gleccser (Tirol, Ausztria)

Tiroli nyaralásunk (összefoglaló itt olvasható) legköltségesebb napja minden kétséget kizáróan ez a kirándulás volt, amikor a hintertuxi gleccserhez mentük. Főhadiszállásunk továbbra is  Zillertal szívében, Mayrhofen és Zell am Ziller között egy kis településen, Schwendauban volt - többek között azért is választottuk ezt a környéket a szállás helyszínül, mert Hintertuxot meg akartuk nézni.
Gyerekkoromban sokszor (na jó, ez azért kicsit túlzás) jártam itt, mivel a szüleim imádták itt kezdeni a síszezont. (Igen, tudom, mázlista disznó vagyok, hogy ilyen helyeken síeltem gyerekkoromban - és hogy egyáltalán síeltem.) De térjünk vissza a nyaralásra. :)
Mikor az utat terveztük, nagyon szerettem volna eljönni ide. Először a szüleimmel nyáron jártam itt, még elég picike voltam, de tisztán emlékszem rá, hogy nyáron is a mínuszban (legalábbis akkor annyinak tűnt), széldzsekiben fagyoskodtunk a csúcson. Ahová mellesleg akkoriban még nem kabinos felvonó, hanem lélekvesztő kis ülős felvonó vitt fel. Ködös, felhős időnk volt akkor, de a rossz idő ellenére is, még gyerekként is nagy hatásal volt rám ez a kirándulás, így nagyon szerettem volna egyszer újra feljutni ide nyáron. Ezért, bár már előre láttuk, hogy nem két forint lesz, rábeszéltem az Uramat. Főleg, hogy  még nem járt 3000 méter feletti magasságban.

A Hintertuxer Gletscher (Hintertux Gleccser) igazából magának a síterületnek a neve. A kabinos felvonó legmagasabb pontja 3250 m magasan található az un. Gefrorene Wand-nál (3288 m), de a terület legmagasabb csúcsa az Olperer (3476 m) - ami alatt két nappal nappal ezelőtt túráztunk. A csúcsra három szakaszban lehet feljutni, kabinos felvonóval, a völgy és HIntertux település 1500 m magasan fekszik. Van, akinek megfájdul a feje a hirtelen 1700 m szintemelkedéstől, így aki erre hajlamos, inkább több szakaszban menjen fel. A völgytől a csúcsig a kabinos felvonó ára jelenleg (2015-ben)  32,5 EUR/fő (részletes árak itt: http://www.hintertuxergletscher.at/de/tickets-infos/nichtskifahrerwanderer.html).
Szóval a felvonó kiindulási pontja Hintertux település, ami megfelel egy felkapott síterep meseszépen kiépített kis falusckájának. Luxusszállódák, hütték és minden, ami egy ilyen helyen kell, de persze a maga meseszép tiroli hangulatával. Persze maga a sí- és túraterep is fantasztikusan ki van építve, de hát ez ezen a vidéken ez nem meglepő. :)

Hintertux
A nyáron többé-kevésbé üres parkoló Hintertuxban

A Hintertuxer Gletscher számos látnivalót kínál, és ezek közül csak az egyik a csodálatos táj és a 3250 m magasságból elénk táruló panoráma. Lehet gleccsertúrát tenni (mókás a élméyny gleccsetúrát tenni nyáron a síelők között), szöges cipővel és hasonlók. Lehet barlangászni, és még az Olperer csúcsát is meg lehet mászni (azért itt már nehezbben veszi az ember a levegőt, szóval csak óvatosan!), mindezekről bővebb információ itt található: http://www.hintertuxergletscher.at/de/erlebnis/gletscheraction.html. Emellett itt található Európa legmagasabban fekvő barlangja is, a Spannagelhöhle, melynek hossza 12,5 km, és a felvonó második állomásától lehet megközelíteni. Bővebb információk itt: http://www.hintertuxergletscher.at/de/erlebnis/spannagelhoehle.html. Valahol azt olvastam, hogy ebből 500 m hosszú szakasz van megnyitva a látogatók előtt, de persze vannak hosszabb vezetett túrák is, de az már nem a hétvégi gyerkőcös program azért.

Mi ezeket a programokat kihagytuk. Egyrészt szerettünk volna egy kisebb gyalogtúrát tenni, másrészt úgy döntöttünk, a jégbarlangot (lentebb majd írok róla részletesen) muszáj megnéznünk.
De kezdjük a túrával. Nagy gyaloglásra aznap nem készültünk, ráadásul nem is keltünk túl korán, így a flevonó miatt is szorított minket az idő. Ezek okán egy rövidke körtúrát választottunk, a Frauenwand-hoz. Kiindulási pontunk a felvonó első állomása volt, a Sommerbergalm (2100 m), innét délnyugati irányban haladtunk a túristajelzésen a Kaserer Schartl nyereghez. Az út meseszép, mivel végig csodás kilátás nyílik a gleccserre, a környező csúcsokra.
Mi július végén jártunk itt, épp akkor nyíltak a vadvirágok, egyszerűen gyönyörű volt. Kevesen túráztak erre, így habár nagyon populáris turista látványosság, kevesen tesznek itt gyalogtúrát, pedig megérné! Még mormotával is találkoztunk. :)

Sommerbergalm (2100 m)


Hintertuxer Gletscher


Az út a Kaserer Schartl-ig (2440 m) végig a viszonylag meredek, de füves hegyoldalban vezet, gyakorlatilag a Frauenwand alatt. Az ösvénymaga lankásan emelkedik. A nyerebe felérve csodás panoráma tárul elénk minden irányba, és innét már látni a Frauenwandhoz vezető ösvényt is.


Visszatekintés a Kaserer Schartl-tól
Kilátás a Kaserer Schartl-tólÖsvény a Frauenwand-hoz

Az út egyébként egyáltalán nem meredek, bár eddig a pontig folyamatosan emelkedik persze. Innét már alig van szintemelkedés, legfeljebb az alattunk kinyíló mélységgel kell szembenézni.A Frauenwand-hoz pedig már kiépített út vezet, drótkötéllel, bár erre inkább pszichésen van szükség, nem fizikailag. A látvány pedig fantasztikus.
Kilátás a Frauenwand-ról (2541 m)

Innét lefelé már lejtősen vezet az út, először a gerincen tovább egy újabb kilátópontig, itt van egy kereszt is, bár a térkép nem jelöli külön névvel.
A visszaúton keresztezünk egy sípályát is, ennek megfelelően itt már egy hüttébe is belebotlunk, ami Tuxer-Joch-Haus névre hallgat (2316 m). Innét már apró kavicsos úton vezet vissza a turistaút, kevésbé élvezetes, ámde gyors, ami nekünk kifejezetten fontos volt, mivel a jégbarlangot még meg akartuk nézni.
Visszaérve a Sommerbergalmhoz, gyorsan beszálltunk a felvonóba és ezzel utaztunk a második állomásra, a Tuxer Fernhaus-ig, amit akkor éppen átépítettek. Sokat itt nem időztünk, csak kattintottunk pár fotót és irány a csúcs, mivel pont akkor indult egy túra a jégbarlangba, így kicsit rohanósra sikerült ez az állomás.
A tájviszont itt már jelentősen megváltozik. A zöldellő-virágzó rétek helyett már csak sziklákat látunk, azok is havasak.

Innét indul a gleccser és barlangtúra is, amiről korábban írtam.

Mi viszont gyorsan tovább utaztunk, fel a csúcsra. Itt már magunkra vettünk minden magunkkal hozott meleg ruhát, nem is a hőmérséklet miatt (hihetetlen szerencsénkre sütőtt a nap így plusz 2-4 fok volt a csúcson), hanem gy éreztük, a jégbarlangba úkelleni fog. A jégbarlang egyébként Natur Eis Palas néven fut a weboldalon és a prospektusokban, bővebb infók itt: http://www.hintertuxergletscher.at/de/erlebnis/natur-eis-palast.html. Óránként indul túra.

Ez volt a nap második kiadása, szinté nem olcsó és persze az osztrákok is megérik a pénzüket. Kétféle túra van, egy rövidebb és egy hosszabb, az előbbinél persze alig látni valamit, így egyértelmű, hogy ha már itt van az ember, kifizeti azta nem kevés további 16 EUR-t fejenként. A jégbarlang viszont fantasztikus, megéri ezt a pént. Hihetetlen belegondolni, hogy felettünk akár több 10 méter vastagságban húzódik a gleccser, tömör jég mindenütt, megfagyott vízesések, gleccsertó, itt-ott kilátszó szikladarabok. Az út benne többnyire keskeny, sokszor létrákon kell közlekedni. Adtak sisakot is, bár ez így nyáron inkább a lecsöpögő víz miatt fontos. A hőmérséklet állítólag télenynyáron 0 fok körül van, a barlang egész évben látogatható - és persze állandó változásban van. Hihetetlen élmény, egyszerűen meg kell nézni.

A jégbarlang bejárata

A túra kb. 1 órás. Mikor kiértünk, volt időnk a csúcson is körbenézni kicsit. Erre túrázgatni nem nagyon lehet, mivel a csúcs olyan kicsi alapterületű és a hó miatt állandóan változó, így itt menedékház sincsen, a jégbarlangba a belépőt is egy kis konténerben vettük csak.

A kiépített kilátóterasz viszont álomszép panorámát kínál. Az ember csak áll és lenéz a 3000 méter magas csúcsokra. Sőt, még a két nappal korábbi túránk célállomását, a Friesenberghaus-t is láttuk innét fentről.


Kilátás a Schlegeisspeicherra


Kilátótersz 3250 mmagasanOdalent korábbi túránk egyik célállomása,  Friesenberghaus

Friesenberghaus közelebbről

ADATOK:
Autós útvonal: Schwendau - Zell am Ziller - Mayrhofen - Hintertux - Mayrhofen - Zell am Ziller - Schwendau
Táv autóval: 22 km egy irányba (kb.1/2 óra)

Gyalogtúra útvonala: Sommerbergalm (2028 m) - Kaserer Schartl - Frauenwand (2541 m) - Tuxer-Joch-Haus (2316 m) - Sommerbergalm (2028 m)
Gyalogtúra távja: kb.7 km
Szintemelkedés: 600 m
Menetidő: 3-3,5 óra
Pontos túraleírás és térkép: http://www.bergfex.com/sommer/hintertux/touren/wandern/#/sommer/tirol/touren/wanderung/71285,frauenwand-ueber-die-kleine-kasererscharte/
Környék egyszerűsített túratérképe: http://www.tux.at/fileadmin/PDF/Lageplaene__Panoramen/sommerpanotux.pdf

A kirándulás költsége:
- Kabinos felvonó oda-vissza: 32,5 EUR/fő
- Jégbarlang belépő: 16 EUR/fő


Amit mi kihagytunk, de visszamennénk:
- Lenne még itt mit megnézni, kezdve a második állomásnál található barlangtól a gleccsertúrán át, de kirándulni is lenne még merre. Igazából azt is szívesen kipróbálnám, hogy a völgyből feltúrázni az első állomásig, ez teljesíthető szintemelkedés, és látványból már innét is bőven kijut. :) És szép időben igazából egy napot csak azzal is eltöltenék szívesen, hogy kifekszem valamelyik hütte teraszára és nézem a csodaszép tájat. :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése