2012. szeptember 23., vasárnap

Kisebb túra a Börzsönyben: Fekete-völgy - Salgóvár

Idén tavasszal kiruccantunk a Börzsönybe egy hétvégére. Két éjszakát töltöttünk a Feketevölgy Panzióban, Kemence közelében.
A szállás nem volt épp a legnyerőbb, de ha az ember túrázni akar, akkor igazából teljesen mindegy, milyen a szoba. És ha elég fáradtak vagyunk a kirándulástól, akkor jobb esetben a kényelmetlen ágy sem zavar. :) Bár a reggelinél nem bántuk volna, ha egy kicsit kiadósabb, vagy nem kell a pincért hajkurászni, hogy kérjünk külön egy kávét. De ezt leszámítva a szállás a célnak megfelelt, tiszta volt és bent volt az erdőben, csendben, nyugalomban, így a másnapi kiránduláshoz nem kell autóba sem ülni, az ember csak kilép az épületből és már indulhat is.

Első napon egy kisebb, félnapos kirándulást tettünk, ami a panzió elől indult. Aki csak egy napra érkezik, vagy nem itt van a szállása, a panzió előtti parkolóban hagyhatja az autót és indulhat neki a túrának.

A panziótól a Fekete-völgyben haladtunk eleinte. Ez gyakorlatilag sík szakasz, az izgalmat az adja, hogy a patakot folyamatosan keresztezni kell, hol itt, hol ott ugráltunk át rajta. A kisvasút pálya csak a panzióig került felújításra, így ezen a szakaszon már elhagyatott, bele-beledől a patakba a leszakadt sínpár, ez adta a sajátos hangulatát az útszakasznak.
Végig a patakmederben haladva jutottunk el a Hamuházhoz (372 m), az út innét kezdett emelkedni, de igazán kényelmes szakasz.

Hamuház (372 m)

Bányapusztát elérve egy erdőirtási területre jutottunk, ami nem volt épp szívderítő látvány,ráadásul a munkagépek által is járt úton kellett haladni. Mivel mi hóolvadás után voltunk, elég kellemetlen volt ezen a sáros szakaszon dagonyázni, inkább letértünk az avarba.


A Bánya-tetőn túlhaladva egy kis kitérőt teltünk Salgóvár irányába. Az egykori vár egy 715 m magas szikla tulajdonképpen, ennek a megmászásával szép kilátás tárult elénk.

Salgóvár (715 m)
Kilátás a Salgóvárról

Itt már rengeteg hóvirág kezdett nyílni, szerint egy héttel később már minden tele volt velük.A Vár-bércről leereszkedve gyakorlatilag a hegygerincen haladtunk tovább, egymás után több kisebb csúcsot érintve. Ezek közül a legszebb kilátás Holló-kőről (685 m) nyílt.


A gerincen haladva nekünk kora tavasszal végig kellemes kilátásunk volt, mivel hiányzott még a lombkorona. A talajon mohás kövek feküdtek mindenfelé, káprázatos színvilágot adva az amúgy kopár tájnak. Sajnos a képek kevéssé adják vissza, de minket meglepett, mennyire sokszínű volt így kopáron is a táj.A Jancsi-hegyet elhagyva szép kényelmesen ereszkedtünk lefelé. Az innét, a Fekete-völgy panzióhoz visszavezető szakasz már nem olyan látványos, elég gyorsan lehet rajta haladni. Viszont mi itt láttunk őzikét. :)

Fekete-völgy Panzió

ADATOK

Útvonal: Fekete-völgy Panzió (300 m), Hamuház (372 m), Bányapuszta, Salgóvár (715 m), Holló-kő (685 m), Jancsi-hegy (586 m), Fekete-völgy panzió
Szintemelkedés: 647 m felfelé, 589 m lefelé
Menetidő: 4 óra (mi kényelmesen, sokat fotózva 4,5-5 óra alatt tettük meg a távot)
Táv: kb. 14 km


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése